Det rullar på bra nu för Tjusttrampet. Arrangören, Tjust Bike & Running Club, firade tioårsjubileum för tillställningen med att sätta nytt rekord deltagarmässigt.

Klart det var glada miner i det nästan overkligt bra höst- – eller borde man säga sommarvädret? – som vi bjöds på under lördagen.

39 personer cyklade 15-kilometersloppet, 79 tog sig an det långa över 60 kilometer och 140 genomförde klassikern över maratondistansen 42 kilometer.

Målgången var ny för i år och det blev direkt en succé med fler publik än tidigare som mötte upp de tappra cyklisterna efter att de korsat mållinjen.

 

Först i mål av alla var Roger Lingeteg från Västervik på runt 1 timme och 26 sekunder. Det var i loppet över 42 kilometer och han vann en spurtduell mot tre andra deltagare.

– Jätteskönt att vinna. Det är minst lika hög tävlingsinstinkt i motionsklassen som i loppet över 60 kilometer. Det här var min första seger i Tjusttrampet, säger Roger Lingeteg som hade en plan klar inför slutfasen.

– Målet var att ligga i täten i den avslutande skogsslingan för att sedan ge allt i spurten. Jag kände att jag hade hyfsat kontroll på det under upploppet.

Hur var det att cykla i värmen (23 grader och inte ett moln så långt ögat kunde se)?

– Det var varmt, absolut. Men i och med att vi ligger i runt 30 kilometer i timmen så fläktar det en del. Att springa är mycket värre.

I racet över 60 kilometer blev det en meriterad cyklist som tog segern; Västervikssonen Anders Ljungberg, numera förbundskapten för mountainbikelandslaget och som var med i Tjusttrampet för första gången på flera år. Hans tid var 1,59.

– Jag har alltid kollat kalendern om det skulle passa, i år passade det. Det var lite osäkert ett tag då min flickvän är gravid, men jag frågade om hon skulle föda i dag och hon sa nej. Då var det bara att köra, säger Anders och ler brett.

Anders utmanades länge av hemmaåkaren John Johansson.

– Han är väldigt duktig och minst lika stark som mig. Det var min teknik som fällde avgörandet till slut, säger Anders som inte såg det här som bara en rolig grej.

– Så fort nummerlappen åker på, då kommer suget efter att vinna fram. Jag är väldigt glad över den här vinsten. Jag var osäker på formen då jag bara har tid till att träna kortare pass nu för tiden.

Jenny Rissveds OS-guld, vad betyder det för mountainbiken i Sverige?

– Jättemycket. Jag bor i Jönköping nu och klubben där brukar ha 100 ungdomar på träningarna, gången efter hennes guld kom 170. Jag visste om att hon hade kapacitet, men hade trott på brons. Att hon tog guld var fantastiskt stort.